temp.vm-help.com
http://www.vm-help.com/forum/

Please help with random host network disconnect issue.
http://www.vm-help.com/forum/viewtopic.php?f=17&t=366
Page 1 of 1

Author:  Willfred [ Tue Jun 23, 2009 12:49 pm ]
Post subject:  Please help with random host network disconnect issue.

So I had a pretty easy and uneventful install of ESXi 4 on the following hardware:

BIOSTAR NF61S-M2A
AMD Athlon 64 X2 4000+
Intel PWLA8391GTL 10/ 100/ 1000Mbps PCI PRO/1000 GT

I have been able to connect to my host using the vsphere client and I've created several guests.

Now my issue is that my host server will randomly become unreachable on my network after a couple of hours. From the local host, I can see, via the "Customize System" menu, that my network adapter status is "Connected". I've had this issue whether my adapter is statically assigned or on DHCP. This has also happened with and without guests powered on.

In Tech Support Mode, the host can ping itself as well as the guest system's IP addresses, but it cannot ping the gateway or any other physical machines on my network. I've connected a PC directly to the host via crossover and was still unable to get any reply.

Up until recently, the only way I have been able to restore the Hosts connection with the rest of my network was to reboot the host. I have since found out that if I run the following command in Tech Support Mode, it will also restore my Hosts connection with my network (albeit for a couple more hours...):

vim-cmd hostsvc/net/pnic_setlinkspeed vmnic0

Sorry for the long post. I just want to provide all the details I can.

Thanks!

Author:  Dave.Mishchenko [ Wed Jun 24, 2009 7:42 pm ]
Post subject:  Re: Please help with random host network disconnect issue.

A few questions -
1) I take it that the VMs also loose their network connection?
2) Do you see any errors in /var/log/messages?
3) Are you able to set the speed / duplex at the switch level?
4) Do you have the NIC set to auto negotiate or to specific settings in the VI client.
5) Any errors on the switch itself?

Author:  Willfred [ Thu Jun 25, 2009 2:13 pm ]
Post subject:  Re: Please help with random host network disconnect issue.

Thank you so much for the reply!

1) I take it that the VMs also loose their network connection?
- I am able to ping the VMs ip addresses from the host console, but I have no way of connecting to them to see if they can ping back.

2) Do you see any errors in /var/log/messages?
- I've checked the messages log and there are no apparent errors around the time of the disconnect.

3) Are you able to set the speed / duplex at the switch level?
- No, this is just connected to an unmanaged linksys switch

4) Do you have the NIC set to auto negotiate or to specific settings in the VI client.
- I originally had the nic set on Auto, but I have also set the nice manually to 100FULL and still had the same issue.

5) Any errors on the switch itself?
- No error log on my switch.

Page 1 of 1 All times are UTC - 8 hours
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/