View unanswered posts | View active topics It is currently Sat Oct 19, 2019 10:23 pm



Reply to topic  [ 14 posts ]  Go to page 1, 2  Next
 Getting Intel Atom 330 work under ESXi 
Author Message

Joined: Tue Jan 05, 2010 1:35 pm
Posts: 5
Reply with quote
Post Getting Intel Atom 330 work under ESXi
Hi,

I'm trying to make Intel Atom 330 work on ESXi 4.0 U1. The problem is that the only way to make it work out of the box without crashing with the pink screen of death ;) is setting CPUID Max Value in bios to enabled, which makes it work .. but..

The processor is recognized in ESXi as Intel Atom CPU 330 @ 1.60GHz so it seems to be correct, but with only 1 core (this is of obviously because the change in bios).

I was thinking - what if I would recompile the ESXi kernel specifically for this processor. Anyone tried that? If I download the sources of ESXi will I find there the config of the current kernel?

Thanks in advance for your input :)


Wed Jan 06, 2010 3:06 am
Profile
Site Admin

Joined: Mon Mar 16, 2009 10:13 pm
Posts: 3880
Reply with quote
Post Re: Getting Intel Atom 330 work under ESXi
What's the specific PSOD that you get and have you tried the latest BIOS for the MB?

The vmkernel of ESXi is closed source so unfortunately you won't be able to download it (unless you're a development partner).

_________________
Dave Mishchenko
VMware vExpert 2009-2013
Image
Now available - VMware ESXi: Planning, Implementation, and Security
Also available - vSphere Quick Start Guide


Wed Jan 06, 2010 8:35 pm
Profile

Joined: Wed Jan 06, 2010 11:13 pm
Posts: 3
Reply with quote
Post Re: Getting Intel Atom 330 work under ESXi
same problem here .... trying to find a solution, but currently no end in sight.

I'll write down my experiences in the evening.


Wed Jan 06, 2010 11:23 pm
Profile

Joined: Tue Jan 05, 2010 1:35 pm
Posts: 5
Reply with quote
Post Re: Getting Intel Atom 330 work under ESXi
I had message
Code:
not_implemented bora/lib/replay/cpuidReplay.c:312

I have the most current BIOS.

I solved the issue by installing ESXi 4.0.0 build 171294 which discovered my processor correctly (both 2 cores and HT capability).

Maybe the only option now is to wait for another build. Any thoughts?


Thu Jan 07, 2010 4:49 am
Profile
Site Admin

Joined: Mon Mar 16, 2009 10:13 pm
Posts: 3880
Reply with quote
Post Re: Getting Intel Atom 330 work under ESXi
If you install the latest firmware does the host start to PSOD again?

_________________
Dave Mishchenko
VMware vExpert 2009-2013
Image
Now available - VMware ESXi: Planning, Implementation, and Security
Also available - vSphere Quick Start Guide


Thu Jan 07, 2010 9:40 am
Profile

Joined: Tue Jan 05, 2010 1:35 pm
Posts: 5
Reply with quote
Post Re: Getting Intel Atom 330 work under ESXi
What do you mean by "the latest firmware" ? I have the latest BIOS installed if this is what you mean.


Thu Jan 07, 2010 1:44 pm
Profile
Site Admin

Joined: Mon Mar 16, 2009 10:13 pm
Posts: 3880
Reply with quote
Post Re: Getting Intel Atom 330 work under ESXi
Sorry, I was referring to the ESXi firmware (patch ) level.

_________________
Dave Mishchenko
VMware vExpert 2009-2013
Image
Now available - VMware ESXi: Planning, Implementation, and Security
Also available - vSphere Quick Start Guide


Thu Jan 07, 2010 2:04 pm
Profile

Joined: Tue Jan 05, 2010 1:35 pm
Posts: 5
Reply with quote
Post Re: Getting Intel Atom 330 work under ESXi
If so - yes .. the build that failed was: Version 4.0 Update 1 | 208167 - 11/19/09 which I think is the most recent one (a least this is what I see on vmware website).


Thu Jan 07, 2010 3:07 pm
Profile
Site Admin

Joined: Mon Mar 16, 2009 10:13 pm
Posts: 3880
Reply with quote
Post Re: Getting Intel Atom 330 work under ESXi
Were you doing a fresh install of Update 1 or using the host update utility?

_________________
Dave Mishchenko
VMware vExpert 2009-2013
Image
Now available - VMware ESXi: Planning, Implementation, and Security
Also available - vSphere Quick Start Guide


Thu Jan 07, 2010 3:56 pm
Profile

Joined: Wed Jan 06, 2010 11:13 pm
Posts: 3
Reply with quote
Post Re: Getting Intel Atom 330 work under ESXi
A fresh install with Version 4.0 Update 1 | 208167 fails with PSOD
a fresh install with Version 4.0.0 build 171294 is working

i have never tried a update.
my Mainboard has the latest BIOS


Fri Jan 08, 2010 12:00 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 14 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.